Amancio Ortega ve Başarı Öyküsü | ZARA
- Emrah Çakır
- 9 Eyl 2018
- 2 dakikada okunur
Babası demiryolu işçisi olan adamın, azim dolu başarı hikayesi.
Dünya kendisini kısaca Zara’nın sahibi olarak tanısa da, Amancio Ortega esasında içinde Zara’nın yanı sıra Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Oysho gibi daha birçok markayı barındıran bir şirketler grubu Inditex sahibi. Ve sıfırdan olmuş bir milyarder

Amancio Ortega Gaona , 28 Mart 1936’da İspanya’da iç savaşın başladığı dönemde ufacık bir köy olan Busdongo de Arbas’da dünyaya geldi. 4 çocuğun en küçüğüdür. Yoksulluk içinde olan ailesi, Amancio’nun babasının yerel tren istasyonunda bulduğu bir iş sayesinde zor bela ayakta kalmayı başarıyordu. Amancio, annesinin temel gıdaları bile almaya gücü yetmediği için çarşıda pazarda esnafa yalvardığını görünce okulu bıraktı ve 14 yaşındayken yerel bir tişört üreticisinin getir-götürücüsü olarak çalışma hayatına başladı.
Yavaş yavaş terziliği öğrenen Amancio, kısa süre sonra ailesi ile birlikte bir terzi dükkanı açtı ve bu sırada iyi para kazanmak isteyen birinin müşterisi ne istiyorsa onu sunması gerektiğini fark etti aynı zamanda iyi dikiş dikmesini bilen sayısız kadının yaşadığı ve işsizliğin yoğun olduğu bir bölgede olmanın avantajından faydalanarak bu kadınları organize edip dikiş kooperatifleri kurdu. İlk etap da iç giyim, bebek giysileri ve gecelikler üretiliyordu.
1975 yılına gelindiğin de ise o zaman ki eşi Rosalia ile birlikte "ZARA" isimli bir marka yarattı.
Aynı yıl Zara, İspanya'da ilk mağazasını açtı. Girişim büyük bir hızla büyüyor, marka giderek daha çok konuşulur hale geliyordu. Amancio Ortega, Rosalía ile birlikte 1985'te şirketi çok sayıda popüler markadan oluşan bir holdinge dönüştürerek Inditex’i kurdu.
Peki Amancio Ortega'nın Zara'yı böyle şaşırtıcı bir hızla büyüten stratejisi ne olmuştu?
Marka, son moda giysiler sunduğu halde orta sınıf gelir düzeyine hitap ediyordu. Yani strateji
şuydu moda haftalarında, podyumlarda gördüğümüz tüm modellerin anında uygun fiyatlı imitasyonlarını yapıyordu. Bu, orta sınıf tüketici için hiç görülmemiş bir şeydi.
Bununla beraber Ortega, perakende mağzacılığını "fast fashion" kavramıyla tanıştırdı.
Bu modelde, raflarda devamlı yeni yeni ürünler görürsünüz, eskiler hızlıca indirime girer, her şeyin raf ömrü kısadır ve çok hızlı bir sirkülasyon vardır.
Fast fashion modeli, Zara'nın ardından birçok başka büyük marka tarafından da uygulamaya geçirildi ve halen uygulanıyor.
Amancio Ortega tek başına, şu an dünya perakende hazır giyim piyasasının yaklaşık %60'ını elinde tutuyor.
14 yaşında başlayan bu mütevazi macera, şu an 90’dan fazla ülkede...
Peki Ortega'nın kişisel yaşantısına dair ne biliyoruz?
Hemen hemen hiçbir şey. Tamamen gözlerden uzak bir hayat sürüyor. Röportaj vermiyor, bunca zengin olana dek fotoğraf bile vermemiş ama artık bazı yayın kuruluşlarını kırmıyor.
Amancio Ortega’nın moda dışında ayrıca petrol, bankacılık, turizm ve dünya çapında gayrimenkul holdingleri gibi bazı ek yatırımları da var, çok sayıda taşınabilir ve taşınamaz mülkü bulunmakta ve 2017 yılı itibariyle Amancio Ortega’nın servetinin 67 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Onca servetine rağmen Ortega’nın kişisel bir ofisi yok çünkü diğer tasarımcılarla beraber açık ofiste beraberce vakit geçirmeyi ve yeni kumaşlar, yeni renkler, yeni trendler geliştirmek üzerine tartışmayı seviyor. Hiyerarşik bir yapısı bulunmayan şirkette Ortega tüm çalışanlarına karşı açıklığını koruyor ve Inditex çalışanlarının Ortega ile görüşmek için çok önceden randevu almak gibi bir zorunlulukları da yok.
Açıkça görülüyor ki, Amancio özel kılan şey ayrıcalıksız olması ve MBA diplomasına sahip olmayışı, sade bir hayat tarzı sürdürmeye devam ederken içinde girişimci bir ruha sahip olması ve işin her safhasıyla yakından ilgilenmesidir.
Umarım Amancio Ortega'nın bu hikayesi size iş hayatınızda ilham kaynağı olur.
Comments