top of page

Ateşimiz yükseldiğinde neden üşürüz ve titreriz?


Beynimizde hipotalamus adı verilen bir bölge bulunur. Vücut sıcaklığımızın kontrolünden bu bölge sorumludur. Ateşimizin yükselmesi, hipotalamusta bulunan bedenimizin iç termostadının sıcaklığının yükselmesi ile gerçekleşir. Normal koşullarda vücut sıcaklığımız yükselse bile  iç termostatt a bir ısı değişimi olmaz. Örneğin, vücut sıcaklığımız arttığında hipotalamus bunu terleyerek ve derimize yakın bölgelerde kan damarlarımızın genişlemesini sağlayacak uyarılar ileterek normal seviyelerde kalmasını sağlar.

Ateşlendiğinizde de termostaddaki ısı da artan bi değişiklik olur. Bu da beden sıcaklığımızın normal seviyenin (36.8 derece) altına düştüğü anlamına gelir. Hipotalamus bu sefer vücut ısını normal seviyelerde tutmak için titrememizi ve kan damarlarımızın daralmasını sağlayacak uyarılar gönderir.

Ancak hasta olduğumuzda durum biraz farklıdır. Vücudumuzda bakteri ya da virüslerden kaynaklanan bir enfeksiyon oluştuğunda bağışıklık sistemimiz harekete geçer. Bazı bağışıklık sistemi hücrelerimizden “endojen pirojen” adı verilen moleküller, salgılanır. Endojen pirojenler dolaşım yoluyla hipotalamusa ulaşır. Bunlar hipotalamusa vücut sıcaklığımızın “normal” değerlerini yükseltmesine ilişkin uyarılar iletir. Bu uyarılar sonucunda hipotalamus normal değerleri yükseltir ve vücudumuza sıcaklığın normal değerlerden düşük olduğuna ilişkin uyarılar gönderir. Oysa vücut sıcaklığımız normal değerlerdedir. Yine de gelen uyarılar karşısında üşümeye başlar hatta titreriz. Sonuç olarak vücut sıcaklığımız yükselir yani ateşimiz çıkar. İşte ateşliyken vücudumuz sıcak olduğu halde üşümemizin nedeni budur.

Comments


Hakkında
 

Milyonhane'nin hikayesi için tıkla

İletişim

 

 

 

 

 

 

   Aşağıdan bizimle iletişime geçebilirsiniz

Reklam verenlerimize teşekkürler
PayPal ile Bağış Yap

Mesajınız başarıyla alındı!

© Copyright 2018 milyonhane

Blog

bottom of page